Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Ο Απόστολος και το Ευαγγέλιο των Κυριακών του Απριλίου, της Κυριακής του ΠΑΣΧΑ, και των Κυριακών του Μαΐου

Στη σημερινή ανάρτηση θα βρείτε τα Αποστολικά και Ευαγγελικά Αναγνώσματα των δύο υπόλοιπων Κυριακών του Απριλίου, αλλά και της Κυριακής του ΠΑΣΧΑ και των Κυριακών του Μαΐου. Επιλέξτε τον σύνδεσμο της Κυριακής που επιθυμείτε για να μεταφερθείτε στα αναγνώσματά της.


(Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας)

(των Βαΐων)

Κυριακή 1-5-2016
(του ΠΑΣΧΑ)

Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Ο Ακάθιστος Ύμνος προς την Υπεραγία Θεοτόκο

Κάθε χρόνο, την πέμπτη Παρασκευή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής όπως σήμερα, η Ορθόδοξη Εκκλησία απευθύνει τον Ακάθιστο Ύμνο στην Υπεραγία Θεοτόκο, δηλαδή όλους μαζί τους "Χαιρετισμούς". Αξίζει, λοιπόν, να γνωρίσουμε καλύτερα τον σπουδαίο αυτόν ύμνο. 




"Ακάθιστος Ύμνος" επικράτησε να λέγεται ένας ύμνος προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου, από την όρθια στάση που είχαν οι πιστοί κατά τη διάρκεια της ψαλμωδίας του όταν ψάλθηκε για πρώτη φορά. Ως είδος ανήκει στα "Κοντάκια"που πήραν αυτό το όνομα επειδή οι πάπυροι ή οι περγαμηνές όπου γράφονταν οι ύμνοι τυλίγονταν σε ένα μικρό κοντάρι. 
Αποτελείται από προοίμιο ("Τη Υπερμάχω...") και 24 οίκους (στροφές) που η ακροστιχίδα τους σχηματίζει το ελληνικό αλφάβητο, από το Α ως το Ω. Δηλαδή κάθε οίκος ξεκινά με το αντίστοιχο κατά σειρά ελληνικό γράμμα: ο πρώτος με το Α, ο δεύτερος με το Β, ο τρίτος με το Γ, κ.ο.κ. ως τον τελευταίο που ξεκινά με το Ω. Έχει διπλό εφύμνιο (ρεφρέν), το "Χαίρε Νύμφη Ανύμφευτε" και το "Αλληλούια".